Hírszerkesztő-robot olvasta fel a híreket egy rádióadásban az MTI munkatársai helyett

2020. június 29.06:37

Fontos médiatörténeti eseménynek lehettek fültanúi június 22-én (hétfőn) este a Spirit FM 87,6 MHz-en a hallgatók. Kísérleti jelleggel 19 órától Magyarországon először debütált a Hírstart hírszerkesztő-robotja élő rádióadásban.

Az adás és az ezt követő riport utólag is visszahallgatható, keresse a lejátszási lehetőséget a cikkünk végén.

spirit_fm_fb_cover

12

A Magyar Távirati Irodától származó hírek helyett, 4 perc erejéig egy robot által szerkesztett és felolvasott hírblokk volt hallható, ami Magyarországon először fordult elő.

Több hónapos fejlesztés eredménye a mesterséges intelligenciával felvértezett robot, mely női hangon olvassa fel az aktuális híreket. Podcast formájában 2020 májusában indultak útjára az adások és friss hírek, szórakozás, valamint tech témakörökben kerülnek publikálásra a http://podcast.hirstart.hu felületen. A podcastokhoz a szemlét, a publikálást, valamint a felolvasást is a robot végzi. A technológia segítségével lehetővé válik a digitális hangformátum rendszeres, sorozatszerű közzététele az online térben, mindez különösebb emberi beavatkozás nélkül.

Az egyedülálló, automatizáltan összeszerkesztett hírblokk után Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Startlap csoport és a Hírstart technológiai vezetője részletesebben beszélt a robot által elkészített hírműsor kulisszatitkairól és az ezzel kapcsolatos további fejlesztési irányokról.

Az adást itt lehet meghallgatni:

A teljes adás a Media1 oldalán át érhető el itt.

Mi az a Robot Podcast? Bővebben…