Film-zene-szórakozás

2024. július 28.11:07

Filmsorozat készül a Beatlesekről – Mercury, Elvis és Dylan után Lennon és McCartney

Az utóbbi évtizedben sorra kerültek filmvászonra a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek pop ikonjai. A legtöbb film átütő sikert aratott és óriási népszerűséget hozott a zenészek többnyire addig ismeretlen megformálójának. Rami Malek annak idején Freddie Mercury-ért Oscar-díjat kapott. Ugyancsak népszerű lett az Elton John-film, ebben tűnt fel a későb

Ungár Patrik, az emlékmentő: egy elfeledett grófné regényének a kéziratára bukkant a bolhapiacon

Ungár Patrik – pilóta és repülőgép-építő – két évvel ezelőtt egy ócskapiacon rábukkant az egyik, ha nem a legkorábbi, magyar nő által írt regény kéziratára. A mű angol nyelvű, és Jane Austen világát idézi. Mivel a kiadókat nem érdekelte a dolog, a fiatalember maga gépelte le, tördelte be és adta ki a különleges regényt.

Vádirat egy apáért – Olvass bele a francia Édouard Louis regényébe!

Édouard Louis a gazdag hagyományokkal rendelkező francia irodalom egyik legújabb, egyedi hangú felfedezettje. Akik megölték apámat című regénye saját édesapjának a hatalom és a politika által ellopott életét mutatja be. Olvass el egy részletet a könyvből!
Nyitókép: Arnaud Delrue / New Directions Books

Elhunyt Wolfgang Rihm zeneszerző

Hosszú betegség után, hetvenkét éves korában elhunyt a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású komponistája, aki a következő évadban a Berlini Filharmonikusok rezidens zeneszerzője lett volna.