Friss hírek

2024. április 8.06:13

Idén egy kicsit máshogy érdemes készülni a matekérettségire

2024-től már az új követelmények alapján érettségiznek a diákok: a tananyag csökkent, kevesebb az elmélet, de olyan új témakörök is bekerültek, mint a várható érték, a gyűjtőjáradék vagy a box plot. Összeszedtük a legfontosabb változásokat, és mintafeladatokat is mutatunk, amiken már most tesztelheti a tudását.

"Itt látványosan nincs semmi sem rendben"

Polyák Gábor, az ELTE BTK Művészetelméleti- és Médiakutatási Intézetének tanszékvezetője szerint egyértelműen kizárólag politikai döntés kérdése, hogy az állam rászán-e egy, a költségvetéshez képest láthatatlan összeget az oktatók fizetésének – amely az utóbbi két évben a magas infláció ellenére érdemben nem emelkedett – minimális rendezésére.

Gázkikapcsolási értesítőt hozott a nyuszi

Közvetlenül a húsvéti ünnepek előtti napon egyik olvasónkat arról értesítette az MVM, hogy kezdeményezte a gázszolgáltatás kikapcsolását. Már a kikapcsolás lehetséges napjait is tudatta. Tette mindezt úgy, hogy a fogyasztónak egyáltalán nem volt lejárt tartozása. Mint végül kiderült, így packázhat a „rendszer” bárkivel.

Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?

Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?

A határokon átnyúló fizetések tokenizálását vizsgálja a BIS

A tokenizáció határon átnyúló fizetések terén nyújtotta lehetőségek feltérképezését tűzte ki célul a Nemzetközi Fizetések Bankja, a BIS. A szervezet bejelentette együttműködését hét központi bankkal, akik a terv szerint magánvállalatokkal dolgozzák ki a részleteket és pályázatot hirdetnek a projektben való részvételre.. A határon átnyuló fizetésekb

Iszonyat bérekért dolgozhatnak vendégmunkások magyar munkahelyeken: itt milliókat is kaphatnak

2024 januárjára a hazánkban dolgozó külföldiek száma feltehetően meghaladhatta a 100 ezer főt is, főképp az ázsiaiak létszáma ugrott meg: 2017-ben negyvenezer, majd a következő években évi ötezerrel emelkedett a számuk. Ugyanakkor a kormány tovább szigorítaná a vendégmunkások alkalmazását úgy, hogy egyes szektorokból teljesen kitiltaná a foglalkozt