Film-zene-szórakozás

2024. március 7.11:12

"Pusztító a Nemzeti dal helye a közemlékezetben"

A tavalyi Petőfi-emlékév ürügyén a költő kultuszáról, bosszúpornóról és tanári fizetésekről is beszélgettünk Nényei Pállal, Az irodalom visszavág-sorozat és egy friss Petőfi-könyv szerzőjével.

5 film, amit Scorsese szerint mindenkinek látnia kell

Martin Scorsese, korunk egyik legelismertebb filmes szaktekintélye elképesztően széles műveltséggel rendelkezik, személyes kedvenceiről számtalanszor nyilatkozott már. Ebben a listában ezek közül válogattunk: mutatjuk, melyik 5 alkotást nem érdemes kihagyni a világhírű rendező szerint.

James Blunt unja már a You're Beautifult?

Ha James Blunt csupán egyslágeres előadó volna, nem lenne húsz éve a pályán. Ennek ellenére sok embernek máig a You’re Beautiful jut eszébe róla. A brit énekes kedd este Budapesten lépett fel, a koncert előtt pedig adott az életéből az nlc-nek bő tíz percet, és mi rögtön a gigaslágerrel kapcsolatos érzéseiről faggattuk.

A jövőben az univerzum legértékesebb anyagáért folyik majd a harc

A Dűne-regényciklus a tudományos fantasztikus irodalom egyik mérföldköve. Több egyszerű sci-finél, tele van a jelenkorra utaló politikai és gazdasági metaforákkal. A megfilmesítésével többen is próbálkoztak. A legnagyobb visszhangot Denis Villeneuve változata keltette, amelynek második része a mozikban látható.

Lólábtól az Oscar-ig

A Szegény párákkal Mihalek Zsuzsa már bezsebelte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) legjobb díszletért járó díját, hétvégén pedig kiderül, lesz-e újabb magyar Oscar-díj.