Tech hírek

2024. február 11.15:11

Hány ember tartózkodik jelenleg az űrben?

Most, hogy már két űrállomás üzemel folyamatosan és a kereskedelmi űrutazások is fellendülőben vannak, néha egész sokan utaznak egyszerre az űrbe. Ha kíváncsiak vagyunk rá, jelenleg éppen hányan és név szerint kik tartózkodnak a Földön kívül, egyszerűen utánajárhatunk.

Egy nukleáris fúziós gép megdöntötte az energiarekordot

Egy brit székhelyű fúziósreaktor-együttműködés rekordmennyiségű energiát termelt, ami üdítően jó hír az emberiség számára a tiszta energiaforrások keresésével kapcsolatban. A Joint European Torus (JET) létesítmény valamivel több mint 69 megajoule hőt termelt. A magfúzió egy olyan reakció, amelynek során atommagok egyesülnek, és egy új elemmé alakul

Az Abb intelligens robotikai automatizálási megoldásai támogatják a Volvo Cars fenntarthatósági céljait

Az ABB bejelentette, hogy megerősíti a Volvo Cars-zal régóta fennálló partnerségét, amelynek keretében több mint 1300 robotot és funkcionális csomagot szállít az elektromos járművek következő generációjának gyártásához. Ezzel támogatja a svéd autógyártót ambiciózus fenntarthatósági céljainak elérésében.

Bejelentette a Google: Megváltozik a bejelentkezés a Google-fiókokba

A Google a napokban egy rejtélyes üzenetben kezdte el felkészíteni felhasználóit arra, hogy hamarosan jelentősen meg fog változni az az élmény, ahogyan bejelentkezhetnek Google-fiókjaikba. A cég egyelőre részleteket nem árult el a változás mibenlétével kapcsolatban, csak annyit, hogy az a korábbiaknál modernebbé fog válni.

Csillagok belsejét vizsgálják a csillagászati Crafoord-díj idei díjazottjai

Három olyan csillagász kapta az idei Crafoord-díjat, akik emberi szemmel nem látható jelenségekről szereztek ismereteket. Douglas Gough (University of Cambridge, UK), Jørgen Christensen-Dalsgaard (Aarhus University, Dánia) és Conny Aerts (KU Leuven, Belgium) új módszereket fejlesztett ki, hogy feltárhassuk a Nap és más csillagok belsejének titkait.

Szerelem lett a mesterséges intelligenciával összehozott randevúból

A mesterséges intelligencia ezúttal Cupido bőrébe bújt, hogy bebizonyítsa: a nyelvi akadályok nem állhatják útját a szerelemnek.  Egy jegyben járó pár nem kis részben a mesterséges intelligencia közbenjárásának köszönheti a kapcsolatát – olvasható a The New York Times cikkében. Brenda Ochoa és LeRoy Romero az amerikai-mexikói határ két oldalán élt,

Hatalmas foltok jelentek meg a Napon

A NASA tudósai, akik a Napot tanulmányozzák, a csillag közepén egy hatalmas csoport sötét foltot fedeztek fel, amely a Földről 92 millió mérföldről látható. A napfoltoknak nevezett foltok innen nézve úgy tűnhetnek, mintha csak puszta foltok lennének a Nap felszínén, de valójában egész bolygók nagyságúak lehetnek, erős mágneses mezővel – a Föld mágn

Nem akármit rejthet a Halálcsillag mélye

Fiatal óceán bújhat meg a Szaturnusz egyik, a Star Wars-filmek Halálcsillagára emlékeztető apró holdjának jeges felszíne alatt – állapította meg egy francia vezetésű kutatócsoport, amely a Nature című folyóiratban publikálta eredményeit.